Кошмарът на майките със приемането на децата в детска градина или ясла е много сериозен, но и според мен леко преувеличен. Да аз не живея в София или Варна, но и тук като голям град в Пловдив този проблем съществува макар и не в тези размери. Започнах да обикалям детските заведения още преди бебо да е навършил 6 месеца - по препоръка на други майки, според които трябвало да запишеш детето си още преди да се е родило, а както и други преувеличаваха "дори преди да помислиш да заченеш". На пръв поглед ми се стори смешно и налудничаво, но тръгнах да обиколя детските градини и ясли добронамерено, за да се убедя лично какво е положението и "Да запиша детето". Няма да преповатарям какво ме се случи в обхода на детски заведения - описала съм го в 1 и 2 част на темата. Работя на две места и когато работодателите ми се обаждаха за да попитат горе-долу с какви намерения съм за връщане на работа - ми беше трудно да отговоря. От една страна не исках да ги подвеждам, а от друга ми се виждаше твърде утопично синът ми да влезе в такова заведение преди навършване на 3 години. Почти разочарована от обстановката с детските градини си казах , че не съм единствена и че в моето положение са много жени, които искат да започнат работа ,но няма как това да се случи, заради знайните ни на всички причини. Не ми се искаше да се примирявам и затова предприех "Втори поход" през детските ясли и градини.

И, О ЧУДО!!!!!!

В приветливия директорски кабинет, зад подреденопто бюро ме се усмихна Директорката на детската градина. Спомена, че трябва да се подадат необходимите документи и да се изчака няколко месеца. Така и направих, като посочих, че искам детето да бъде прието при навършване на 12 месечна възраст /естествено ако и вече е проходило/.Записах сина ми на кухня към същата детска градина и съм много доволна. След навършване на 1 година отидох да проверя ще се влеем ли в редиците на учебното заведение или ще си стоим вкъщи. Вече трябваше, пък и беше крайно наложително да насоча работодателите си. Положителният отговор ми вдъхна кураж.

След направените задължителни изследвания - в понеделник, моя малък син ще отиде на Първия си Учебен Ден!

Може би ще ме наречете, късметлийка, щастливка или ще си помислите, че съм някоя връзкарка. Напротив не съм нито едно от тези неща. Не съм дала нито стотинка нито за да запиша детето на кухня, нито за да го приемат в детската ясла. Нямам нито един познат в учебното заведение. Все пак се радвам ,че попаднах на добри и интелигентни хора, които ми обясниха спокойно ситуацията.

Майките се презастраховат и подават молби в няколко детски градини. По този начин се получава натрупване на молби, които застояват с месеци. Да има нужда от нови детски заведения, за да могат жените бързо да се връщат на работа и да се чувстват полезни. има и много жени, които избират градината по-препоръка на приятели, по мода, по цени и въпрос на престиж, но мисля че във ситуация в която не достигат нито деца нито детски градини е най-добре ние също да се съобразим с предоставените ни условия и да ги направим по-добри, а не само да роптаем негативно.

На всички пожелавам бързо разрешаване на проблемите с детските градини, а също така търпение, кураж и да проесмислят избора си на детска градина. Мисля, че е добре да се предупреди Директора на градината, от която сте се отказали и да насочите усилия към една. УСПЕХ НА ВСИЧКИ!!!