Всяка майка с трепет очаква първите думички на детето си. Дори и в народното вярване масово е разпространено поверието, че ако първата дума е "МАМА" следващото дете ще е момиче и абратното, при първа дума "ТАТИ" - следващото дете ще е момче. Съществува и вярване за това, че ако детето каже първо "БАБА" - полът на следващото дете не е много известен - или ще е момче или ще е момиче.В днешно време, жените едва ли отдават такова голямо значение на това какъв ще е пола на детето - както се казва "ДА Е ЖИВО И ЗДРАВО ПЪК...". С напредването на възрастта децата запомнят звуците,с които ние им говорим и постепено започват да се опитват да ги произнасят.

Още веднага след раждането - ларинкса на детето се намира високо. Затова и детото изразява своите желания само и единствено с плач. Постепено със спускането на ларинкса, то започва да гука и да издава различни приятни и забавни звуци. Усвоява много бързо всичко, което чува от нас. Затова добре е да говорим на детето правилно, а не на развален или т.н. БЕБЕШКИ ЕЗИК.Тук не става въпрос за това да не използваме мили думички или умалителни имена - а да не изопачаваме думите, за да може детето да запомни правилно тяхната фонетика и да се опитва, чрез чести повторения да ги изговори.

Към 18 месец децата натрупмват определен обем от думички и постепено към 24 месец започват да ги свързват в прости изречения. Добре е на децата да се четат по няколко пъти все едни и същи приказки, за да могат с времето да чуват и познати думи и постепенно да ги усвоят.

Нашата първа думичка беше ТАТИ, а към настоящия момент имаме доста голям речник върху който работим всеки ден. Детето е запомнило и много имена.Ето някои от нашете думи

АШ/АЖ/ - аз

ТАТИ - тате

МАМА - мама

БАБА - баба

ДАДО - дядо

ИЧИ - чичо

ЕЛЯ - леля

БАТИ - батко

ДИДА - вода

ДАТИ -Благодаря ти

ОЩЕ - още

АМ-АМ - храна, гладен съм, дай да ям

ИЖ - ВИЖ

ИШ - ПИШ, ходи ми се до тоалентата

ДИЙ - дий

ОНЧИ - конче

АЖИ - мажи

Споделете и вие за вашите първи думи. Сигурна съм ,че много им се радвате и се забавлявате да разгадавате това, което изка да каже детото ви. То разбира всичко, което му говорите - не забравяйте това!