Преди седмица спешно ме повикаха в яслата. Синът ни беше с 39.5 температура. Малкото създание беше отпаднало и когато го взех беше увито в мокър чаршаф с вода и оцет. Съвсем нормално е в сезона на вирусите детето да настине затова спешно го заведох при педиатъра. Прие ни незабавно, обясних , че в яслата му е даден Панадол, но температурата от 32.5 е скочила на 39.5, а именно средството не е помогнало. Лекарката каза, че е леко настинал, че има зачервено гърло и хрема, която аз повярвайте ми така и не видях, но... Изписа ми за зачервеното гърло Амоксиклав, капки за хремата и още нещо за температурата. Преди да изляза от кабинета я предупредих, че няма да купя нищо от тези препарати, защото ми се виждаше неестествено за едно зачервено гърло да се дава антибиотик,а също така и за хрема която не съществува да се слагат капки за нос. Оставаше ми да се справя с температурата.

Прибрахме се вкъщи и приложих най-изпитаното средство за бързо сваляне на висока температура. Съблякох детето по бельо и както беше така в банята го полях с хладка вода, която постепенно премина в студена. След това го завих с хавлия и го оставих за секунди така да попие. Накрая съблякох мокрото бельо и пак го увих, но в нова суха хавлия. След по малко от пет минути температурата я нямаше. Детето се бори с нея 3 дни, беше леко отпаднало, все му се спеше и нямаше апетит - почти изкара на чай и плодове.

Друго начин за бързо сваляне на висока температура е да натрите влажни ръце с много сапун и така да намажете кожата на детето. Ще забележите как бързо изсъхва по кожата, затова можете няколко пъти да намокрите ръце и да натъркате хубаво с пяна дланите за да повторите процетурата. Ако е необходимо след спадане на температурата можете да изплакнете тялото на детето. - много е ефикасно.

В следващите два дни постепенно се захранихме, разиграхме и разядохме. Когато съобщих на педиатърката на контролния преглед , че не съм давала нищо, а само съм сваляла температурата тя не можа да повярва. Същата беше реакцията и на жените в яслата.

Вярвайте в интуицията си и в майчинското си чувство и знайте , че не всеки път високата температура е повод за паника. Все пак дайте възможност на детето и организма да се пребори с настинката и да създаде имунитет.