Малко преди да се роди нашия син, нетърпеливите роднини трескаво се надпреварваха да коментират, кой какво ще купи на бебето. Така стигнахме и до леглото. С таткото имахме доста идеи и още докато ремонтирахме стаята си мислехме дали да не пуснем една люлка от тавана - живеем в къща и можехме да го направим. В последствие се разровихме по разни книги и списания и решихме какво ще е леглото на нашето дете.

Тъй като детето 9 месеца е пребивавало в утробата на майката, най-подходящо е първоначална да спи в по-тясно легло. Това би създало усещането на бебето за майчината утроба. По-голямата част от деня новородените прекарват в сън и затова леглото е от изключителна важност. Сънят помага за растежа на детето. Спомних си за това, как навремето, са приготвяли за пеленачеттата люлки от черга, които са обгръщали цялото им тяло подобно на майчиния корем. А също така и как са носили децата в торби нагръб или през гърдити /първоизточника на днешното кенгуру/.

Не са подходящи много меките дюшеци или матрачета, водните легла. Не е подходящо в леглото на децата да има и възглавници или много завивки, тъй като се повишава риска от внезапна смърт при кърмачетата. До първата годинка, децата не се нуждаят от възглавница.

Ако леглото е с балдахин, добре е той да е във виолетов цвят, който също напомня на детето за майчината утроба, макар и в този начален период зрението на детето да не е добре развито.

За позата в която оставяте детето да спи има доста противоречива информация. Някои съветват по гръб, други по корем, а трети на една страна. Добре е децата да се сменят и надясно и наляво, и по-гръб и по-корем, тъй като костите са много меки и може да се деформира главата.

Споделям тези неща с вас, защого леглото на новороденото е много важна част от приготовленията за бебето, а също и така за неговия здрав и спокоен сън. Много често ние родителите купуваме вещите за децата си според финансовите възможности или според външните качества на предмета. Задължително е да знаем и колко практично ще ни бъде леглото и за в бъдеще.

За нашето малко съкровище приготвихме легло, което е на две нива и впоследствие може да се превърне в кошарка за игра. То е леко и удобно за преместване в друга стая, защото е снабдено и с колелца и с няколко тръби, ако решим да го превърнем в люлка. Лесно се сглобява и разглобява и може да го транспортирате само в една пътна чанта.

На всички пожелавам разумни и практични покупки.