Дори не знам къде да отнеса тази тема. Възмутена съм. Днес с бебо бяхме на поредния си контролен преглед при педиатърката. Тъй като лекарката ни е в отпуск, я замества нейна колежка. Искаше ми се/тъй като видях, че е жена с опит/ да поговорим за захранването, за други неща, да чуя мнението на специалист, но уви...

Още при посрещането, след рутинните въпроси, кое е това дете и колко е голямо, "цъфна" и въпроса "Как се храните, с какво?". Бях обсъдила въпроса с педиатърката си и тя знаеше нашето решение, да сме на изключително кърмене до 6 месец. Горда от постиженията си в изключителното кърмене на сина ми, заявих, че до момента не сме приемали нищо друго и тук възелът се завърза. Дребната женица стана заядлива, свали очилата на върха на носа си и ме засипа с негативни емоции - "В кой век живеем, какви хубави сокове има сега, жълтъци, пюрета и каши и т.н. Всичко четете по интернет, аз съм от по-старата генерация и затова и т.н. и т.н.". Престанах да я чувам в момента, в който разбрах, че гледа на постъпката ми осъдително. Отвърнах и на ръба на спокойствието ми, което щеше да прелее всеки миг - И всичко това в Световната Седмица на Кърменето. Попитах я как навремето, нашите баби са отглеждали децата си, но тя отново започна своя коментар. Разбрах, че е безмислено да започвам спор. Това бяха нейните убеждения - различни от моите. Ядосвам се само, че въпреки всички неща които ни заобикалят като информация за това, колко е полезно кърменето за децата ни, какви са преимуществата му във всяко едно отношение в първоначалните месеци за децата, лекарите рядко насърчават майките да кърмят децата. Бързат ли бързат, да им "пробутат" други неща за хранене и така много млади майки се обезкуражават и се отказват от кърменето още преди да са започнали, без да знаят какво е да кърмиш детето си. Лекарите не споделят с майките предимствата и ползите и за самата майка - бързо възстановяване след раждане, по-рядко заболяване от рак на гърдата и т.н.

Жалко е господа педиатри, че не стимулирате майките да направят това, за което са родени.

Мога да напиша още неща, но толкова ме боли от днешната ми среща с тази жена, толкова съм възмутена и обидена, някак си го приех лично и ми е болно, че докато има такива педиатри, най-много от това, че не се кърмят ще загубят майките и техните деца.