Здравейте! Намирам време да се включа отново в любимото ми пространство. Но едва се сдръжам да не изкажа възмущението си за пореден път. Уважаеми Господа Министри - по настоящем отглеждам второто си дете. Възмущавам се обаче от това, което се насажда като мнение за българската жена - от една страна чувство за вина, че не е родила, от друга, че не е постигнала нищо в професионален план.

Вариантите не са много - да се развиваш в кариерата - и все да ти задават въпроса - АМА ТИ КОГА ЩЕ РАЖДАШ?

Ако решиш да раждаш си подложен на какви ли не завъртулки от страна ра работодателя, като че ли не си пълноценен човек и работник. След това ти се напомня, че ще си стоиш у вас и ще си получаваш 90 % от заплатата, ама по коя математика са я смятали социалните министри и аз не знам. Може би трябва да изпратим данните на финансовия министър за да ги провери, защото процентите въобще не са верни. Още повече, че майчинството през първата година се изплаща на работни дни, защото видите ли ние Господа Министри през почивните и празнични дни, ние спираме да сме МАЙКИ, а децата ни спират да се хранят, за ползват памперси и други консумативи. Слушам онзи ден от ефира на поредната медия, че майчинството не било на заплата, а било обезщетение. Но дали не трябва да помислите, че най-престижната професия е на майката иначе, ако не отгледаме добре децата си, тежко и горко на обществото и на държавата ни след двайсетина години. Ами помислете, колко активни хора превърнахте в безработни, защото не направихте нищо за майките.

Да не говоря и за тромавата бюрокрация, която се вихри в Социално подпомагане, че като се заточиш с куп хартиени носители и комплект документи да се молиш за 35 лева, които не стигат дори за таксата за детска градина, направо ти се доплаква.

Слушам от ефира на телевизиите, че майчинството трябва да се намали, като брой дни?????? Може би сте прави. Големият ми син започна да посещава детска ясла на 1 година и седмица и то защото въпросното детско заведение въобще не беше решило, че аз трябва да финансирам съществуването му - просто ни приеха, без грам рушвети, връзки и познати. Може би, ако в общините се осигурят детски ясли и детски градини за родените деца - (все пак се води статстика, колко са родени и може да се планува, кога ще тръгнат по ясли, градини и училища) и аз ще се върна по-рано на работа, а не бих чакала нереалните 90 % (които са си по скоро около 78%???) от заплатата си. Нещо недомислено има в цялата система. А ние българските майки от години чакаме нещо да се промени. Дано да е скоро, и дано и на вас господа Министри не ви се налага да отглеждате деца и да преживявате със 240 лева месечно или със 78% от доходите си, да покривате сметките си и да сте Щастливи! И току що забелязвам, че съм правила подобен коментар преди 4 години - Господа министри, за 4 години майчинството се е увеличило с 20 лева, не знам колко деца са се родили, но цените и животът сигурно са поскъпнали с поне 40%. Вие помислете. Нека и тук да каже, че това е лична позиция, а не Политически коментар.

Иначе освен децата в тази държавица, ще изчезнат и майките, а човекът е този който трябва да е защитен първосигнално. Ние все още сме тук - в България и не сме я намразили. Мразим само начина по който някой се опитва да ни направи на Глупаци. Помислете за българските Майки и за Децата на България!